Nem létezik univerzális konyhai kés
A legegyszerűbb és egyben legpraktikusabb megoldás az lenne, ha elég lenne csak egy kés a konyhába. Nincs azonban olyan univerzális konyhai kés, amellyel könnyedén vághatna húst, kenyeret, megtisztíthatná a zöldségeket vagy a halat. Egy 20 cm-es pengéjű kés tökéletesen vágja a húst, de a zöldségek tisztításához nem megfelelő. Ezzel szemben egy rövidebb, 10 cm-es pengéjű, praktikus kés felbecsülhetetlen segítőtárs lesz például az alma szeletelésénél, viszont egy jó darab marhahús felvágásával nem képes elbáni. Hogyan oldjuk meg ezt a problémát? A háztartások számára ideális megoldást jelent egy konyhai késkészlet. Mire elég ez otthon? Az alapfelszereltségből nem hiányozhat háromféle kés: egy kisebb, legfeljebb 10 cm-es pengéjű kés zöldség vagy gyümölcs szeletelésére és hámozására, egy nagyobb, legfeljebb 20 cm-es pengéjű kés, amely viszonylag sokoldalú – húsokhoz is alkalmas, de nagyobb zöldségek, gyümölcsök vagy csokoládé aprításával is elbír, végül pedig egy fogazott pengéjű kés kenyér és péksütemények szeleteléséhez.
A főzés szórakozást jelent az Ön számára, és szereti a kulináris alkotásait magasabb szintre emelni? Akkor nem szabadna megelégednie ezzel a trióval. Ha gyakran dolgozik friss hallal, a konyhából nem hiányozhat a filézőkés. Szereti a sajtot, a bort, az olívabogyót? Értékelni fogja a speciális sajtszeletelő konyhakést. Egy húsvágó vagy csontozó kés megkönnyíti a húsimádók munkáját, és új távlatokat nyit, a segítségével új, precízebb ételkészítési módokat próbálhat ki.
Remek választás például a JAVED konyhai késkészletünk, amelyből a hentesbárd mellett a késcsiszoló és az olló sem hiányozhat.
Milyen anyagból válasszunk konyhai kést
A konyhai kések pengéje esetében általában háromféle anyaggal találkozhatunk: kerámia, rozsdamentes acél és szénacél. A kerámia pengéjű konyhakésekre jellemző a keménység, ugyanakkor sokáig élesek maradnak, jól vágják a puhább ételeket – a gyümölcsöt, a sajtot vagy a zöldséget. Problémák adódhatnak azonban a keményebb alapanyagoknál, ahol a kerámia pengék hajlamosak a törésre.
Mi a különbség a rozsdamentes acél és a szénacél között a konyhai kések esetében? A szénacél jobban és egyben könnyebben élezhető, ugyanakkor gyorsabban tompul. Így nehezebb karbantartani, és a korrózió veszélye is fennáll.
A háztartási konyhai kések esetében a legmegfelelőbb anyag a jól bevált klasszikus: a rozsdamentes acél. Ez az anyag kevés karbantartást igényel, otthon könnyen csiszolható, ellenáll a korróziónak és a sérüléseknek. Kellően rugalmas, és ha hússzeletelésnél csonttal találkozunk, azzal sérülés nélkül képes elbánni.
Mi a helyzet a konyhai kés markolatával?
Első pillantásra apró részletnek tűnhet, de a nyél, vagyis a markolat dönti el, hogy egy konyhai kés kezelése mennyire lesz kényelmes feladat. Itt érdemes két kérdésre összpontosítani: Milyen lesz a kést tartani? A fogantyú úgy van kialakítva, hogy egyensúlyozza a kést munka közben? Ezért nem árt, ha vásárlás előtt a konyhakést a kezünkbe fogjuk.
Különféle anyagokkal találkozhatunk a nyeleknél – műanyag, fém vagy fa. Ha nem tervez különös figyelmet fordítani a konyhakésekre és a precíz napi karbantartásra, a legalkalmasabb megoldás egy műanyag vagy fém nyél választása. Könnyen mosható, magas higiéniai színvonalat képvisel, emellett tartós anyag, amely nem bomlik le olyan gyorsan, mint a fa.
Például a Berlingerhaus BH-2462 konyhai késkészlet ergonomikus markolattal büszkélkedhet, amelyet kellemes a kézben tartani, strapabíró fémből készült és csúszásmentes felülettel van ellátva. Ráadásul remekül néz ki. Ugyanakkor a nyélnek köszönhetően a kések egyensúlyban vannak, így a szeletelés valódi öröm lesz a felhasználó számára. A legmagasabb higiéniai szabványnak is eleget tesz – nincs rés vagy egyenetlenség a penge és a nyél között, amelyen az ételmaradékok megakadnának.
Hogyan ápoljuk a konyhai késeket
Egy másik fontos kérdés, hogy hogyan kezeljük és ápoljuk a konyhai késeket, hogy azok a lehető leghosszabb ideig szolgálhassanak bennünket – élesek és szeletelésre képesek legyenek. A késeket külön kell tárolni, nehogy más szerszámok miatt eltompuljanak a fiókban. Az ideális megoldás ezért egy állvány vagy mágneses szalag, amelyre a konyhakéseket rögzítheti.
Azt javasoljuk, hogy a késeket kézzel mossa, langyos vízben, persze tisztítószereket is használhat. Ha úgy dönt, hogy a konyhai késeit mosogatógépben szeretné mosni, rakja őket szét úgy, hogy ne érjenek hozzá más tárgyakhoz. A víz hőmérséklete ne haladja meg az 50°C-ot.
A konyhai kések élettartamát úgy is meghosszabbíthatja, ha kizárólag arra a célra használja, amire szánták őket – vágásra és szeletelésre. Jobb, ha a halas konzervet inkább a konzervnyitóra hagyja. És hogy a penge a lehető leghosszabb ideig éles maradjon, használjon megfelelő alátéteket, például bambusz vágódeszkát.
Szeretné élvezni az ételek elkészítését? Válassza ki új segítőtársait a konyhakés készleteink közül.