![Spálňa Provance](https://cdn.kondela.sk/media/filer_public/09/68/09684290-f107-4792-9bfc-482ba811ec33/dekoracia_stola.png)
HOGYAN KELL A HÁZIGAZDÁNAK VISELKEDNIE
1. Ünnepi teríték
Már csak néhány óra van hátra Szentestéig, úgyhogy itt az ideje, hogy felfrissítse az ünnepi étkezéssel kapcsolatos tudását. Az alábbi részletekről nem szabad megfeledkezni:
• Terítő: az ünnepi asztalról nem hiányozhat a terítő. Válassza ki azt a darabot, amelynek formája és méretei a legjobban illeszkednek az asztalához. A terítő ne legyen túl hosszú vagy túl rövid.
• Virágok: Javasoljuk, hogy a karácsonyi asztalra helyezzen alacsonyabb vázákat virágokkal, zsenge rügyekkel vagy dekoratív gallyakkal. Ha úgy dönt, hogy inkább egy domináns csokrot helyez az asztal közepére, azt javasoljuk, hogy a vendégek érkezésekor állítsa ki, az ételek felszolgálásakor pedig inkább tegye félre. A vendégek emiatt nem látják majd egymást, és egyébként is túl sok helyet foglal el.
• Gyertyák: Az ünnepi vacsorákat lágy fény mellett illik felszolgálni. Az ízlésesen elrendezett gyertyák és az oldalsó világítás gondoskodik erről. Részesítse előnyben a keskeny, magas gyertyatartókat, vagy a teagyertyákhoz tervezett alacsonyabb darabokat. Kerülje az illatos gyertyákat vagy a hatalmas gyertyatartókat.
• Ízléses étkészlet: Fektessen be egy elegáns étkészletbe, amelyet az ünnepi eseményekkor vesz csak elő. Az extravagáns szettek helyett részesítse előnyben az időtálló, egyszerű mintákat, amelyek bármilyen alkalomra megfelelnek. Mi a GARIDA porcelán készletet ajánljuk. Egy 57 darabos hófehér porcelán étkészlet, amely finom kék-arany mintával van díszítve.
![Spálňa Provance étkészlet, 57 db-os szett](https://cdn.kondela.sk/media/filer_public/d6/95/d69584c3-3980-4902-9a8b-06a20304f3c1/kuchanska_suprava_riadu_garida.png)
2. A fogások sorrendje
Csak az az étel kerüljön az asztalra, amely éppen soron van. Az ajánlott fogások sorrendje a következő: aperitif, leves, előétel, hal, könnyebb hús salátával, vadhús vagy hús szósszal, sajt, sütemény, gyümölcs, feketekávé. Még ha valamelyik fogást ki is hagyja, nem számít, elég, ha a sorrendet betartja. Az asztalon ne legyenek alkoholos üvegek vagy használt tányérok. Ezek elhelyezésében segítenek a tálalókocsik, amelyek minden házigazdánál jó, ha kéznél vannak.
![Spálňa Provance Zsúrkocsi](https://cdn.kondela.sk/media/filer_public/d5/49/d5499744-b320-43b7-b4ab-2b1d635e6e20/servirovaci_stolik.png)
3. Ízléses pohárköszöntő
Sok házigazda rögtön az első koccintáskor hibát követ el. Ne kövesse el Ön is ugyanezt a hibát, és ne üsse a kanalat a pezsgőspohárhoz. Ez csak egy rossz szokás, amelyet a filmekből másoltunk le. Amikor eljön a pohárköszöntő ideje, álljon fel, és kezdje a következő szavakkal: „És most jön a pohárköszöntő”. Legyen rövid és lényegre törő, 3 perc az ideális hossz. A koccintást az egyszerű „Egészségünkre!” szóval le is zárhatja. Ez egy szimbolikus poháremeléssel és egy korttyal társulhat. Nagyobb vendégsereg esetében a koccintgatás egyáltalán nem ideális.
![Spálňa Provance Koktélos poharak, 6 db-os szett, 250 ml, füstös sötétbarna](https://cdn.kondela.sk/media/filer_public/e9/06/e906b404-0962-4bc1-88bc-aa0561ec1ff4/sklenene_pohariky.png)
4. Az ételek és italok megfelelő mértékű kínálgatása
Egy nagy rossz szokás, amely generációkról generációkra jár, az ételek és italok véget nem érő kínálgatása. Tudjuk, hogy Ön csak jót akar, de a kedvességnek is vannak határai. Az "egyél még" folyamatos ismételgetése szükségtelenül parancsoló és idővel bosszantóvá válhat. Ráadásul így megeshet, hogy arra kényszeríti a vendégeit, hogy egyenek az ételből, amiből már nem kérnek, miközben ők szívesebben ennének valami mást. A másik véglet az, amikor állandóan arra unszoljuk a vendéget, hogy igyon még alkoholt. Házigazdaként tiszteletben kell tartania a vendégei akaratát és ízlését, csak így lehet biztos benne, hogy jól fogják magukat érezni a társaságában, és önmaguk lehetnek.
![Spálňa Provance](https://cdn.kondela.sk/media/filer_public/cd/2e/cd2e594f-7eb2-4729-be09-c9635e253900/parik_si_strnga_poharikmi.png)
HOGYAN KELL A HÁZIGAZDÁNAK VISELKEDNIE
5. A különbség az asztalkendő és a szalvéta között
Az asztalkendőt a villától balra vagy a tányéron összehajtva találhatja. Miután leült az asztalhoz, hajtsa félbe, majd helyezze az ölébe. Ne lengesse az asztalkendőt, mintha a szőnyeget porolná. Hasonlóképpen, ne gyömöszölje be a gallérja vagy az öve mögé.
A papírszalvéta a tányér bal oldalán található. Arra szolgál, hogy étkezés közben megtöröljük magunkat vele. Soha ne fújja az orrát a szalvétába. Előfordulhat azonban, hogy tüsszentéskor használja, ilyenkor hajtsa össze, és kérjen egy újat. Evés után gyűrje össze a papírszalvétát és tegye a tányérra.
Tippünk: Vendégelje meg a látogatókat finom sajtok remek választékával a praktikus MANDOL bambuszdeszkán. A praktikus fiókban 4 darab evőeszközt talál a sajtokhoz - sajtvillát, parmezán kést, sajtvágó kést lágy sajtokhoz és nem utolsósorban egy spatulát.
![Spálňa Provance 5 darabos tál készlet fém keretben](https://cdn.kondela.sk/media/filer_public/26/63/266321f0-91d9-4b92-81bc-15981d9debcf/servirovacie_misky.png)
6. A meleg ételt nem fújjuk
Az étel nem mindig akkor kerül az asztalra, amikor pont ideális a hőmérséklete. Ha még mindig túl forró, ne fújja vagy kevergesse az ételt. A legjobb, ha egyszerűen vár, amíg magától kihűl. Valószínűleg a többi vendég étele is ugyanilyen meleg, így egy kellemes beszélgetés most pont helyénvaló.
![Spálňa Provance Étkészlet DONATELLA GREECE, 20 db-os szett](https://cdn.kondela.sk/media/filer_public/b9/b6/b9b6bb46-dbec-4580-bea9-6bbe8273622d/stolovanie.png)
7. A poharak megfelelő tartása
Bizonyára hallott már arról, hogy kávézás közben manapság már nem illik felemelni a kisujjunkat. De mi a helyzet a borospoharak tartásával? Két oka is van annak, hogy a boros- vagy pezsgőspoharat a száránál fogva kell tartani. Először is, így nem befolyásolja a bor hőmérsékletét a keze melegével, másodszor pedig nem fogja ujjlenyomatokkal tele maszatolni a poharat. Mindig törölje le a száját szalvétával, mielőtt iszik a pohárból. A kirúzsozott szájú hölgyek pedig mindig ugyanarról a helyről igyanak, hogy ne legyen az egész pohár tele lenyomatokkal.
![Spálňa Provance Borospohár készlet, 6db, szürke, LEGACY](https://cdn.kondela.sk/media/filer_public/24/e9/24e9ab58-32ed-4e33-9682-4ee4273f6dbd/pohare_na_sampanske.png)
8. Halevés evőeszközzel
A hal sok országban a hagyományos ünnepi ételek közé tartozik. A halevésnek pedig szintén megvannak a maga szabályai. A halat helyesen villával és tompa pengéjű halkéssel esszük, amivel eltávolítjuk a csontokat. Ha nincs halkésünk, használjunk hagyományos kést, vagy együnk csak egy villával, amit a jobb kezünkben tartunk, miközben a bal kezünkben lévő kenyérdarabokkal segítünk magunkon.
![Spálňa Provance](https://cdn.kondela.sk/media/filer_public/6e/01/6e013ef8-9a4a-407f-90cf-e43570043dfb/_baner_blog_.png)